Съвети за: подредба, поддръжка, реставрация и износ на художествени произведения

Feb 17, 2017

Картините в дома ви са огледала на вашия дух, на вашата интелигентност, на вашата естетика. Те не само създават уют в пространството, но и говорят за вас на гостите на вашия дом. Разказват им за това дали сте романтична душа, дали сте интелектуалец или дали обичате изчистения минималистичен стил на общуване. Може би сте склонен към експерименти и приключения или имате отношение към детайла или чувствате, че в минал живот сте живели във френския двор. Всичко това съзнателно или подсъзнателно се усеща, когато някой пристъпи в дома ви. Даваме ви малко информация и съвети как да подредите картините си. Ще ви научим как да ги пазите и какво трябва да знаете ако се налага да ги изнесете извън страната.

Поддръжка

Има няколко препоръки и съвети, които е добре да знаете. Те ще ви помогнат да можете да съхранявате добре вашите произведения на изкуството и да им се наслаждавате по-дълго време.

  • Не закачайте картините във влажни помещения. Влагата не оказва добро влияние нито на боите, нито на платното. То е възможно дори да изгние, а дървените подрамки във времето могат да се огънат и изкривят. Някои от фирмите, изработващи платна за рисуване поставят на гърба на рамката стикери със своите данни. Обикновено така те гарантират за качеството на своите изделия и мога да ви дадат препоръки, съвет при проблем. Могат да ви извършат услуга преопъване на платното разбира се за ваша сметка.
  • Излагането на картините на пряка слънчева светлина води до избледняване на пигмента на боята. Ако е правена с ниско качествени бои/ което вие няма как да знаете/ ви съветваме да не правите експерименти. Превантивно помислете за стената, която е най – подходяща за окачването им.
  • Най-честия проблем, които се явява при платната е това, че се отпускат. Това може да стане най-вече, когато към тях е насочен отоплителен уред, парно, климатик, вентилация, печка и т.н. Топлото кара платната да се отпускат до толкова, че да изпитате лека паника, че картината ви е съсипана. Ето какво можете да направите в такива случаи.

Проблеми с платното

Първото е да обърнете картината и да напръскате платното отзад с вода. Можете да използвате пулверизатор или да го напръскате с ръка. Най-често пред очите ви платното бавно ще започне да се опъва. Това може да стане и за 30 минути. Съвета ни е да изчакате известно време преди да се паникьосате. Ако става дума за картина, която сте намерили в мазето на баба си, много е вероятно пръскането да не ви помогне. Забележете отзад на картината какъв тип е подрамката, на която е опъната дали има отвори за клинове в четирите си ъгли или вече има поставени такива. За по- смелите от вас – можете да пробвате да забиете такива клинове, купени от специализиран магазин за рамки или да оставите картината за да ви ги сложи професионалист. Когато нищо от това не помогне, тогава можете да дадете произведението за преопъване в професионално студио за рамки.

Реставрация

Ако имате нужда от реставрация на повредена картина / повреда на самата рисунка, платното или рамката/, можем да ви предложим да се консултирате с професионалисти, с които ние работим.

Подредба

Когато човек се сдобие с нов дом, той мисли не само как да го обзаведе с удобни мебели, но и с какви произведения на изкуството да го разкраси. Знаем, че те могат да внесат красота, уют, спокойствие и позитивна енергия. Това може да се окаже труден избор, ако смятате, че са ви необходими познания: за художествените стилове; за енергията, която излъчват различните цветови гами; за правилното съхранение и опазване; за това какви сюжети са подходящи и какви не; за правилата при окачването и композирането на картините в конкретното пространство. Консултацията със специалист е пожелателна, но ако нямате такъв под ръка или това не влиза в бюджета ви ние ще ви дадем някои съвети на какво е добре да обърнете внимание.

Съвети за аранжиране

  • На първо място е добре да се съобразите с пространството с размерите му, цветовата гама и стила на мебелите. Не е добре в голямо помещение да поставяте основна картина с малки размери, защото тя ще се изгуби и ще изглежда незабележима. В този случай ви съветваме поне да рамкирате картината с паспарту и дебела рамка, която оптично да я направи по-запълваща пространството. Например ако стената ви е боядисана с латекс, можете да боядисате един по- голям квадрат в по-светъл или по-тъмен тон и в центъра му да поставите картината.
  • Композирането на картините в дома е истинско изкуство. Необходимо е да се съобразите със стените. Ако стените ви са светли можете да опитате да окачите по-тъмни картини и обратното ако стените ви са в по-тъмната гама можете да сложите светли картини. Това е контраст, който може да ви даде интересни решения. Ето едно правило, което най-често се използва при композирането на картините. Центъра на картината трябва да бъде на нивото на очите ви. Ако сте под 160см. ви съветваме да направите реверанс към гостите си поне в гостната и да поставите картините като се съобразите с ръст около 170см.
  • Притежавате една голяма маслена картина и няколко малки. Можете да поставите голямата над дивана, като тя трябва да бъде на разстояние поне 25см от него. Малките картини може да разпределите в другите помещения.

Размерът е важен

  • Голяма картина в малко помещение също не е препоръчителен вариант. Необходима е хармония между размерите на стаята и размера на картината.  Важно е от какво разстояние ще се наблюдава творбата. То трябва да бъде достатъчно, за да може да се възприеме картината по най–добрия начин, да се разберат вложените емоции и да се изпита въздействието ѝ.
  • Добре е да съобразите стандарта на обзавеждането с художествените произведения. Когато домът е обзаведен семпло не е необходима класическа картина с тежка златна рамка. Такава картина би подхождала повече на старинна мебел разбира се ако не сте почитател на еклектиката, за която почти няма правила.
  • Върху цветни тапети трудно се прави избор, затова няма да не наемем да ви дадем съвети освен произведението ви да бъде рамкирано с паспарту и рамка за да даде възможно най–голяма дистанция между изображението и тапета.
  • Ако притежавате абстрактен триптих можете да го раздвижите по хоризонтал и вертикал както ви харесва, не е добре да го правите обаче ако триптиха ви представлява конкретен образ, разпределен върху трите платна. В такъв случай е добре да не разделяте платната и направо да ги рамкирате заедно като една картина като запазите образа. Ето един пример от нас как един триптих, в стила на Силвия Павлова, може да бъде раздвижен по различни начини.

Износ

Ако ви предстои да изнесете своето произведение извън страната, ето информация, която ще ви бъде полезна.

За всички страни, които не са членки на Европейския Съюз е необходим сертификат за износ. Също така ако транспортирането и е с автомобил или друг наземен транспорт, който пътува за страна от ЕС, но преминава през страни, които не са членки е възможно да имате проблеми на границите. Такъв например е случая със Сърбия. Този сертификат трябва да удостоверява, че конкретното произведение не представлява национално богатство и може да бъде изнесено от страната. Разбира се това се издава за момента, защото вие днес изнасяте картината на един млад художник, но след 30 години може да се окаже, че сте изнесли ранна творба на българския Анди Уорхол.

Сертификат

Ето как можете да извадите такъв сертификат.

Документа се издава от комисията по износ на художествени произведения към Националната Художествена Галерия. Сградата се намира на площад „Княз Александър”I. Приемното време на комисията е в понеделник, сряда и петък от 10:00 до 12:00 часа. Необходимо е да носите цветна снимка или разпечатка на вашето произведение. Също така трябва да напишете данните му/ заглавие, размери, техника, автор/ да отбележите за коя страна пътува и каква е стойността му. Длъжни сте да представите реално произведението на комисията, тъй като то самото ще бъде подпечатано с уникален номер и печат. По последни данни таксата за всяко произведение е на стойност 4 BGN, но все пак имайте едно на ум за малка промяна. Когато изнасяте серия от произведения комисията предлага преференциални цени. За повече информация можете да се свържете с Национална Художествена Галерия.

Това са някои съвети за вече притежаваните от вас произведения. Ако още не сте ги подбрали препоръчваме ви статията Как да подберем картините за дома си според сюжета им

Имате интерес да разберете какво формира цената на една картина и съвети за това как да направите изгодна покупка, вижте тук – Как се определя стойността на една картина

Pin It on Pinterest

Share This