Как да подберем картините за дома според сюжета им

Feb 12, 2017

В тази статия ще ви разкажем малко за това, картини, с какви сюжети са подходящи за различните помещения във вашия дом. Това, разбира се, е при случай, че харесвате картини със сюжети, защото в различните стилове съществуват и картини без никакъв сюжет, заложен от автора. Това може да се превърне в чудесно предизвикателство към тези от вас с по- богато въображение или да хареса на други, които искат спокойствие без да се налага да мислят върху детайл от обкръжаващия ги интериор.

Какво да имате предвид, когато подарявате картина.

Първо нека с няколко думи да изясним какво е сюжет. За сюжет сте чували най – вече в литературата и киното, но тук ще ви дадем полезни съвети как да обръщате внимание на сюжета на една картина преди да я поставите на стената си. Това е образно казано историята, която картината ви разказва. Тази история е само загатната и оставена на вашето въображение да я развиете или да я развивате по различни начини във времето в зависимост от това как се променяте вие и живота ви. Не е задължително картината да е в определен реалистичен художествен стил за да има сюжет. Във всеки стил вие можете да го откриете загатнат в рисунката.

Ето няколко примери за сюжет в различните стилове: реализъм, сюрреализъм, импресионизъм, експресионизъм, сюжет посредством текст, абстракционизъм. И сега да си дойдем на думата. Какви сюжети са подходящи и какви не за вашия дом? Няма какво да се заблуждаваме, разбира се, че всичко зависи отново от вас. От вашия вкус, от вашите потребности или вашата смелост да експериментирате. В крайна сметка, не ви препоръчваме да излагате в дома си картини, които не усещате близки. В крайна сметка вие ще живеете с тези картини и те трябва да ви носят настроения и изцяло положителни емоции. Не забравяйте, че всичко има значение на подсъзнателно ниво.

Посланията в сюжетите

Силно ви препоръчваме да не слагате картини с негативни послания. Ако имате психопатични влечения и кръвта или злото в мистерията ви привлича не можем да ви спрем, но ако имате деца не слагайте подобни картини.

Не ви препоръчваме да излагате в дома си картини с тъмни, подтискащи и неясни фигури, самоубийства, военни действия, стихийни бедствия и други. Има много шедьоври на подобни тематики, които са подходящи за музеи и галерии, но не и да заспивате и да се събуждате ежедневно с тях. Все пак атмосферата във вашия дом е изключително важна за психическото ви здраве, за почивката, за сигурността, комфорта и кондицията ви.

Нашият съвет е – ако се усещате по-тревожни, тъжни, не ви се контактува много с другите и ви се явяват мрачни мисли и страхове, можете да създадете постоянно присъствие на източник на енергия. Осигурете си необходимата ежедневна доза хармония. Това ще се превърне във вашата мантра, с която ще извикате бъдещото си щастие.

Открийте картината, която изобразява това, към което се стремите – любов, хармонични отношения, романтика, пътешествия в непознати страни. Може би тя провокира вашето въображение в интимни истории или се доближава до ваш скъп спомен от детството. Ако имате нужда от центриране може би искате да се вглеждате в писъка на модата – един бял и едни черен квадрат. Важното е да се случи контакта, който да ви изпълва с нещо позитивно.

Къде какви сюжети

Сигурно очаквате да прочетете класиката – натюрмортите с плодове – в кухнята, акварела с голо женско тяло – в спалнята,  живописните пейзажи в голям размер – в хола, а в коридора малки формати на графики или фотографии. Това е някакъв стандарт, да, но ние ви предизвикваме да не се боите от разнообразието. Имате възможност да създадете атмосферата в дома си с ваш уникален код.

Сложете в коридора картини, които ще ви зареждат с енергия. Не забравяйте, че това ще е последното нещо, което ще видите преди да излезете за работа. Ще бъде и първото, което ще видите, когато се прибирате уморени. Представете си например градски пейзаж с много светлина и балони реещи се във въздуха. Тази картина положително ще ви подтиква да излизате с нагласа, че навън всичко е светло, позитивно и дружелюбно, независимо, че сме в България и е дъждовна есен.

В трапезарията не слагайте картини, които да ви напрягат по някакъв начин, било то като сюжет или цветни контрасти. При консумирането на храна не трябва нищо да ви изнервя и да ви отвлича вниманието. Храненето е ритуал, не го подценявайте.

В спалнята можете да разчупите интериорния дизайн с рисунки с молив. Също така са удачни послания за хармонична връзка като живописен пейзаж с романтичен сюжет. Зависи каква е най – дълбоката ви потребност. Тази стая е специална. Мястото за почивка, за най – съкровените ви мисли и копнежи. Сюжета на картините в нея трябва да ви кара да релаксирате, фантазирате или да чувствате сигурност. Разбира се не изключвайте варианта и за еротични сюжети ако темперамента ви го подсказва.

В основната част от дома ви – хола или всекидневната, там вече можете да се развихрите с пълна сила. Няма правила. Това е мястото, в което прекарвате основната част от времето си вкъщи. Това е и мястото, което виждат вашите гости и се превръща във вашата визитна картичка. Там можете да се изхвърлите в мащаба. Можете да избухнете в цветове или да сложите колекционерската си находка или картината, с която се гордеете, че притежавате. Правете периодични промени ако това ви увлича. И възхищавайте гостите си с нови и нови решения.

Изкуство за подарък

Купуването и подаряването на изкуство е въпрос на култура и интелигентност. Ако сте решили, че искате да подарите на някого художествено произведение, ето какво ви съветваме да вземете предвид. Какъв е повода за този подарък – дали е сватба, юбилей или нов дом. Това, което искате да пожелаете трябва да бъде изразено в картината по някакъв начин, било то чрез сюжет, позитивна цветна гама или излъчване на творбата. Дали това ще е пожелание за любов с романтичен пейзаж или смела фигуративна композиция, за това ще е важна вашата преценка. Важно е да съобразите какъв тип е човекът, който ще получи този подарък.

Сюжети

По разпространено е, че хората харесват нарисуваните конкретни образи или поне загатнати. Независимо дали са на хора, природа, цветя или животни и независимо от стила образът е търсен в голяма степен. Това идва от факта, че повечето хора се чувстват несигурни и объркани, когато не разбират какво има на картината. Някои се лутат из познанията си за стандартните стилове и се чудят с кой световен художник да я оприличат. Други казват “Това и дъщеря ми на пет може да го нарисува”, но истината е, че изкуството не е необходимо да се разбира, то трябва да се чувства.

Ако не сте изкуствовед няма нужда да се напрягате, оставете се на емоцията и тя ще ви поведе по верния път. Все пак не купувате домати, а творчество. Какво излъчва един есенен пейзаж – един от най-честите сюжети? Един би се натъжил от пожълтелите листа, а друг би се възхитил на пълната кошница с плодове. Всеки може да направи своя избор съобразно това, което му подсказва сърцето.

Във вас е силата да създадете свой свят, в който животът ви да се случи по най-добрия начин.

Pin It on Pinterest

Share This