Репродукциите – евтино и ефектно

Feb 20, 2017

В тази статия ще ви разкажем малко за тъй-наречените принтове или културно казано – печатни репродукции, за техните предимства и особености.

Репродукциите са широко разпространени в световен мащаб от Китай, през Европа до САЩ. Те са се появили отдавна като необходимост за да предложат вариант на всеки, който иска да се докосне по някакъв начин до голямото световно изкуство и неговите шедьоври. Разбира се, най – разпространени са репродукциите на старите майстори. Популярни са и тези на типични представители на различните стилове в изобразителното изкуство като реализъм, сюрреализъм, импресионизъм, експресионизъм, сецисион.

Видове репродукции

Ще ви разкажем за видовете репродукции и за какви помещения са по- подходящи те.

Основното предимство на принтираната картина, е че имате чудесната възможност да съзерцавате в дома си вашето любимо произведение независимо дали то е национално богатство на някоя държава, цената му е свръх висока или оригинала на картината вече е нечие притежание. Цената на репродукцията е водещото предимство, защото тя е в пъти по-ниска от стойността на реалното произведение. Тя може да варира според желаната и възможната големина.

Друго предимство на принтираната картина е тази, че вие имате възможност да изберете най – подходящия размер за пространството, в което искате да бъде изложена. Вече съществуват технически способи едно изображение да бъде отпечатано дори в по- голям от реалния му размер. Това ви позволява да бъдете по – свободни и да  създадете ефектна атмосфера.

Запазете своите репродукции

За да запазите своите репродукции по-дълго време, обърнете внимание на няколко фактора, които биха съботирали вашите усилия:

  • пряка слънчева светлина – поврежда пигмента и води до избеляване на печата.
  • влажни стени – поврежда структурата на материала, който е използван / канава, хартия, плат/
  • нагревателни уреди – отпускат платната, ако принта ви е опънат на подрамка. За това, какво да направите при така създала се ситуация вижте тук.

Рамкирането на вашата репродукция ще и придаде още по- естествен, оригинален и завършен вид. То не се различава по нищо от рамкирането на реалните, истински картини. То може да бъде със стъкло и рамка ако принта е върху хартия. При този случай ще ви посъветваме да използвате антирефлексно стъкло. То е малко  по–скъпо от обикновеното, но има повече предимства в отразяването на светлината и най–вече ще направи по- незабележима разликата между принт и оригинал поради грапавата си структура.

Когато рамкирате принт на канава опънат на подрамка, декоративната рамка не е задължителна, но все пак допринася за цялостния вид на произведението. Стъклото е излишно.

Материали за изработка

Репродукциите могат да бъдат напечатани на различни материали в зависимост от вашето желание – хартия, канава, плат, винил, пенокартон или коматекс. Можете да се поинтересувате в интернет и за други възможни материали. За репродукции на маслена живопис препоръчваме канава опъната на подрамка за ефект най- близък до оригинала. Антирефлексно стъкло можете да използвате за акварел, пастел или акрил. При графиката зависи колко е фина рисунката и колко е малко изображението, преценете дали няма да изгубите от прецизността на работата ако сложите стъкло, което е с фактура.

Поради възможните различни материали за печат, репродукциите имат и още едно интересно качество. Могат да стоят в помещения, в които оригинална картина не може. Например в банята. Ако принтирате любимото си произведение на коматекс или винил може да се получи интересно решение, което ще смае всеки, влязал в нея.

Принтираните картини са добро решение и за детските стаи. Ако сте решили да възпитавате в своето дете чувство за естетика от най – ранна възраст бихте могли да окачите в стаята картина, която ще му въздейства положително. Можете да сложите например някой от шедьоврите на Хуан Миро, защото смятате, че прилича на неговите рисунки. В тези случаи е добре това да не бъде оригиналното произведение за по- голяма сигурност.

Репродукциите в обществени помещения

Заради тези особености и поради големината на подобни пространства, репродукциите са бюджетен и удачен вариант за придаване на търсена визия и за ресторанти. Репродукциите са отличен вариант за стилна визия на бизнес сгради, офиси и обществени сгради. Лесния достъп до произведения на изкуството от всякакъв тип хора в подобни интериори е смело решение, което се осланя на културата и възпитанието на обществото и често е въпрос на стандарт, тоест дали става въпрос за хотел или друг специализиран център.

Особено препоръчително е картини, най – лесно принтирани да бъдат закачени в болнични заведения и здравни центрове, тъй като е доказано благотворното влияние на изкуството и енергията на позитивните послания в образи и сюжети.

В България можете да намерите принтове на световно известни произведения, но все още малко художници предлагат репродукции на своите произведения. Съществуват и автори, които рисуват допълнително върху свои репродукции и придават релеф на изображението. Този алтернативен метод за пресъздаване се нарича жикле. Някои автори например използват предварително принтирани фотографии на градски пейзажи като подложки – за използване на готова перспектива или портретна фотография за докарване на прилика с обекта. Вече съществуват и жикле репродукции.

Художествени репродукции

Добре е принта, който ви предлагат автори на свои картини да бъде надписан отзад кой пореден номер е от избрания от автора общ брой. Колкото повече бройки са изкарани от една картина толкова по- ниска трябва да бъде цената на принта.

За пример ще ви кажем, че можете да поръчате репродукция, по произведение на Силвия Павлова, по ваш избор от представените варианти в Репродукции. Предлагат се върху канаваца и опънати на подрамка. За максимално близък ефект до оригинала принта е дорисуван със златен бронз на местата, където той съществува в реалната картина. Ще получите вашата репродукция с поставен на гърба на платното собственоръчно от автора подпис и сертификат показващ кой пореден номер е тя от възможния брой 20. Относно доставка, тя е безплатна на територията на София, а за всички останали дестинации е за сметка на клиента.

Ето и още един плюс на страната на репродукциите. Той може да се превърне в чудесен подарък на ваш колега или приятел поради приемливата си цена. Ако искате да зарадвате някого с оригинален подарък можете да опитате с този.

Pin It on Pinterest

Share This