Цветовете – символика и въздействие

Feb 24, 2017

Цветовете притежават енергийна вибрация, която на подсъзнателно ниво ни оказва влияние. В ежедневието си ние сме заобиколени и свързани с най – различни цветове, било то на улицата , в дрехите, които носим или в интериора на дома си. Ако искате да разберете повече за това какви са символните значения на цветовете, с който се обграждате прочетете описанията, които сме подбрали за вас в тази статия.

Бяло

Интериор в бяло

Това в цветът на отразената енергия, чистотата и съвършенството. В религията белият цвят е символ на пречистването, прошката и преобразяването. Бялото символизира още прехода от тъмнината на нощта към светлия ден. Древното отворено, бяло съзнание в съчетание със златното слънце е основната цветова комбинация в знамето на Ватикана.

За древните персийци и китайци то е символ на духовния свят и връзката между човек и Бог, а според учителят Петър Дънов белият цвят носи и здраве.

Най – популярния смисъл на бялото е изразен в сватбената рокля на булката и това е красотата, невинността и новия живот.

По отношение на интериора, бялото е цветът, който уголемява оптически обемите. Изключително подходящ за малки помещения, тъй като обратно – тъмните тонове оптически свиват всяка форма и пространство.

Според източната философия Фън Шуй, белият цвят влияе изключително позитивно на деца с нощни страхове, затова препоръчително е стената, която гледа детето преди да заспи да бъде бяла.

Черно

 Този цвят, които абсорбира и задържа. Поради своите характерни свойства става символ на отричането от светската суета. Има много негативни смисли на черния цвят, които можете да прочетете, но ние избрахме да не се спираме на нито един от тях. Ще ви кажем например, че за китайците този цвят символизира безкрайната мъдрост, а за жителите на Египед и Северна Африка той е символ на плодородната земя. В Китай черното отговаря и на женската енергия ИН – енергията на земната и майчина сила.

Черния цвят е изискан, приковаваш погледа, цвят, с който казвате на другите, че сте над нещата, той е мистичен и вълнуващ и много подходящ за всякакви тържествени поводи.

Червено

червен

Това е цвета на страстта, любовта и принципа на живота – мощта на огъня, като предизвиква усещане за енергия, сила и топлота. При юдеите той е символ на грях, а в страната на слънцето е символ на живота, безсмъртието и богатството.

Червения цвят е активен, не случайно е широко използван в градската среда като табели, светофари и пътни знаци.

Той притежава силен магически заряд, защото е жизнен и създава усещането за индивидуализъм, смелост, красота и богатство. Хората вярват, че той ги предпазва от зли очи, носи късмет и щастие затова връзват червени кончета на бебета и бременни жени.

В интериора червения цвят е по – подходящ като акцент отколкото като основен цвят. Дори в спалнята не е препоръчително да преобладава, тъй като той е динамичен и енергичен, ангажира и подтиква към действие, а не към спокоен сън.

Оранж

оранж

Този цвят е топъл и комуникативен. Можете да го използвате в дома си за да му придадете дружелюбна и позитивна обстановка. Покрай този цвят ще бъдете по уверени, оптимистични и с по- добро самочувствие. Това е цветът, който символизира равновесието затова често ще го срещнете като символ на двете крайности верността и неверността. Това е цвета на Бог Дионис.

Жълто

жълт

 Слънцето, златото, интуицията и магическите способности са асоциациите на този цвят. Божествен, топъл, двигател на сила и вечността. Цветът на могъществото и властта. Божествената дума на тибетците ОМ означава „позлатен“. Китайците го смятат за символ на семейна плодовитост и висша добродетел, а комбиниран със злато става израз на уравновесеност и хармония.

Това е цветът, който най – добре стимулира творческите и интелектуални способности. Той изразява любопитство и внася баланс в мислите и чувствата и е най подходящия цвят, който ще стимулира  ученето и възприемането, затова е много подходящ за средата, в която растат децата.

Зелено

зелен

Това е цветът на живата природа. Освежаващ и тонизиращ, той е символ на развитието и движението и може да ви помогне да се откажете от вредните навици. Олицетворява изобилието, водата и зараждащия се живот. В Исляма зеленият цвят е този на познанието и символ на най-висши материални и духовни богатства, първото от които е семейството.

В градската среда се използва като символ за безопасност и свободен достъп. Зеленото е подходящ цвят за работно и делово пространство, тъй като индиректно говори за стабилност, самоуважение и практицизъм. Помага да изглеждаме по-здравомислещи, да се чувстваме по-земни, делови и решителни.

Този цвят стимулира децата да прескочат от един етап на развитие в друг и също като жълтия цвят, да усвоят нови умения.

Синьо

син

Това е най – дълбокия и не материален цвят, който създава чувството за безкрайност. Древните египтяни са го възприемали като потъващ в себе си космос. За тях той бил символ на истината, отвъдното, цвета на съдбата и границата между човека и боговете. Синия смарагд е един от техните свещени камъни.

Цветът се асоциира с небето, съзнанието и блясъка на чистият ум, олицетворява вярата и свободата. Небето е фонът и атмосферата в божествения дом. В тибетския Будизъм синьото е цвят на трансцеденталната мъдрост Вайрокана. Синьото в дома ни ни кара да се чувстваме в добра вътрешна и външна кондиция и внушава на гостите ни самоувереност, свободомислие, спокойствие и сила.

Той е подходящ цвят за обкръжението на хиперактивни деца, като не се препоръчва за самотни и склонни към униние хора.

Индиго

индиго

Този нюанс на синьото има собствено звучене. Той  олицетворява устойчивост, щедрост и великодушие. При юдеите има значение на на небе и разкош, при египтяните – закрила и сигурност. Индигото е любимия цвят на индивидуалистите с нетрадиционни разбирания.

Виолет

лилав

Този цвят се възприема за цвят на недоловимото тайнство. Реинкарнацията и трансформацията са олицетворението му. Виолетовото символизира равновесието между интелекта и страстите – синьото и червеното. Това е сложен цвят с дълбоко и мистично значение. Той изразява също духовна сила, проникновение, изтънченост и стремеж към завършеност. Това е цветът на фантазиите и гения. Фигурира в кралските и църковните атрибути на висшето духовенство.

Кафяво

кафяв

Това е цветът на пръста, на земята преди да роди цветовете – първичната материя, корените. В религията този цвят се асоциира с примирение и скромност.

В интериора цвета създава чувство за стабилност, удобство и сигурност. Във своите нюанси кафявото носи аристократизъм, сдържаност и стил, които при умело съчетаване могат да изградят една изключително изискана визия на дома ви.

Ако искате да научите повече за символиката на цветовете ви препоръчваме текстовете на Нели Иванова.

Ако искате да усетите магията от цветните съчетания в живописта можете да разгледате картините на Силвия Павлова.

Pin It on Pinterest

Share This