Полет над деня – лицата на Гари

Nov 11, 2016

Николай  Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. Живее и работи в Бургас, България.

През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св.св. Кирил и Методий” със специалност ,,Скулптура”, а от 2009 г. е член на „Дружеството на художниците – Бургас”(ДХБ). Освен неговата отдаденост на живописта, авторът също така се изразява и в областта на иконописта. През 2003 година взема участие в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово, а през 2007 година на църквата “Рождество Богородично” в село Братово. От 2012 г. е член на Б.И.С. – „Българско иконографско сдружение“.

Художникът усеща силно връзката между изкуството и Бог и вярва, че: “Без Бог не можем да вършим нищо”.

Той не твърди, че художникът е по-специален вид човек, някаква по- особена порода, но със сигурност знае, че е по-различен и с по-чувствителна душевност.

За Гари

Николай Ангелов – Гари има 14 самостоятелни живописни изложби във Варна, Бургас, Карлово, Пловдив и София. Има и участия в множество колективни експозиции и творчески пленери в България и Европа. Когато човек хвърли един поглед над творческата му биография особено впечатление правят заглавията на неговите изложби. В тях се разкрива много от богатата душевност на художника. Създава се неповторимо усещане за неговия мироглед, страсти, вълнения и трепети.

„Любовни пространства“, „Надежда“, „Нов живот”, „Любовни игри“, „Нов ден“ и „Друг свят“ са само част от несъмнените послания за позитивното, за смисъла на семейството, връзката с Бог и природа, и споделените интимни моменти. Основното в творческия път на Гари е развиването на фигурата. Какво го привлича в хората, в лицата им? Това е първият въпрос, който идва спонтанно, когато погледнете очите, израженията и блясъка в лицата на Гари. “Винаги съм бил привлечен от човека, от това да съумея да предам неговото душевно състояние, чувствата и копнежите му”– казва ни той и всичко си идва на мястото.

Награди

Годината е 2014, когато авторът взима първата награда за своето творчество – Наградата на СБХ за млад автор на биеналето „Бургас и морето“ в град Бургас, а през 2015 получава Голямата награда „Златният Езоп“ на ХХІІ Международно биенале на хумора и сатирата в град Габрово.

На въпроса ни: Каква е твоята философия за изкуството? Гари споделя: “Всички образи изобразявани от мен извират от съзнанието ми, те са на  хора, които са ме впечатлили, моменти които са ме развълнували и на чувства, които са ме изпълнили. Чрез тях отправям послания си.”

За Гари съвършената картина винаги е последната! И точно сега имаме възможност да се насладим на тази картина. Също така и на всички “последни” 21 платна в неговата нова самостоятелна изложба, която се откри преди дни в галерия Ларго във Варна. Озаглавена е „Полет над деня“. “Чрез картините в нея се опитвам да внуша на зрителя, че всичко важно, красиво и това, което ни прави щастливи е винаги около нас. Ние трябва да го видим и разпознаем, извисявайки се над ежедневното. Това е най-дълго мислената и преживяваната до този момент изложба, най-цялостната и завършена.”– споделя авторът. Изложбата може да бъде разгледана до 24 ноември.

Рецептата на Гари

Николай Ангелов – Гари е ценен и разпознаваем от публиката художник. Попитахме го за рецептата – какви качества трябва да има един художник за да успее и какво мисли за създаването и реализирането на изкуство в България?

“Ако знаех, щях да науча всички”– усмихва се той. “Най-вече мисля , че художника трябва да бъде себе си, да рисува като себе си и да изобразява нещата, които вълнуват него. Смятам, че това е пътя. Не бива да се следва и подражава на чужди формули.”

Като сравнително млад творец на нашето съвремие се поинтересувахме дали Гари се вълнува от политиките по отношение на културата?

“По скоро не”– отговаря ни той, “тъй като на този етап смятам, че тези мисли ще отнемат вниманието ми от най – важното – това да творя. Желая съзнанието ми да е отдадено изцяло на това, което правя.”

Пожелаваме на Гари все така съсредоточено да върви по пътя си и все така да уважава таланта, с който е благословен!

Pin It on Pinterest

Share This