Нежност и вдъхновение в акварелите на Калина Тонева

Oct 1, 2016

Калина Тонева е родена в гр. Сливен през 1979. Още в първи клас започва да посещава школата по изобразително изкуство на художника Румен Михайлов в Шумен и той остава неин преподавател седем години. Следва постъпването и в Средно Художествено Училище “Академик Дечко Узунов” в гр. Казанлък, специалност “изобразително изкуство”, а след това, съвсем естествено продължение на нейното художествено образование, е Националната Художествена Академия в гр. София специалност “живопис” при проф. Валентин Колев. По време на следването си там Калина е наградена в конкурса за учебна рисунка към НХА през 2001г. и участва в студентска изложба “Рисунка” в българския културен институт “Дом Витгенщайн”, Виена, Австрия. От 2009 г Участва като художник в различни проекти на “Моми студио“/студио за интериорен дизайн/

Нейната страст е акварела.

В последните 15 години тя участва в различни колективни изложби в страната. През 2012 г. нейни картини са част от изложбата “Музика” в Балабановата къща в гр.Пловдив.

Излага свои произведения в проекта “Събудете стените си!” в Towers Gallery – София и в изложбата “Нарисувай ми спомени” в галерия “Абсент”.

От тази година Калина Тонева е част от гилдията на художниците от столичен район „Младост“ и взема участие в организираните

от общината художествени изложби. Първата и изява с колегите от района се състоя в “Бизнес Парк София” през май.

Тя излага своите акварели и в няколко специализирани международни изложения като: Международно акварелно биенале ” Harmony through watercolor 2015″,  IWS – Индия; Международна изложба ” Fabriano in Watercolour 2016″ в Италия и Международно триенале на акварела, IWS България в гр. Варна – България.

Любовта към акварела

От къде идва любовта на Калина към акварела и какво води един млад и талантлив художник, към успешна реализация вижте в краткото ни интервю с нея:

Какво те кара да развиваш до съвършенство точно акварелната техника? Какво ти дава тя?

Обичам акварела. Харесва ми това, че не мога да контролирам напълно процеса на работа. Има една своеобразна борба между художника и техниката, която води до много красиви резултати.

Как мислиш, чувството за естетика вродено ли е или се възпитава?

Мисля, че е по-скоро вродено.

Енергията в картините и

От картините ти струи безгранично позитивна енергия, ти самата толкова ли си позитивна в живота?

Това не ми е цел, когато рисувам. Получава се от само себе си. В живота не съм чак толкова позитивна 🙂

Вярваш ли в себе си и мислиш ли, че това е ключът към това нещата да се случват добре?

Вярвам в себе си. Това със сигурност помага, но не знам дали само по себе си е достатъчно, за да се случват нещата добре.

Кога за теб една картина е реализирана? Когато я измъкнеш от сърцето си върху белия лист, когато я споделиш с другите или когато картината намери своя притежател?

Реализирана е, когато картината въздейства на притежателя си, когато той я цени и се радва, че я има.

Изкуство в България

Какво мислиш за правенето и продаването на изкуство в България?

Правенето и продаването на изкуство в България е амбициозно начинание.

Усещаш ли талантът ти да се предава нататък? Имаш прекрасно момиченце. Би ли застанала зад дъщеря си ако иска да стане художник?

Да, предава се 🙂 Тя иска да стане художник и аз заставам зад нея, защото наистина е талантлива и съм длъжна да я подкрепя, така както направиха моите родители. Таланта е дар, към който трябва да се отнасяме отговорно.

Новата изложба на Калина Тонева „ В края на лятото“ е представена в столичната галерия „Абсент“ и може да бъде разгледана до 15 октомври. Ценителите на акварелната техника имат възможност да се насладят на работи, създадени през последните месеци и изпълнени с вдъхновение, романтика, много нежност и изключително майсторство.

Повече за творчеството на Калина Тонева можете да намерите ТУК

Pin It on Pinterest

Share This