„8 през два обектива” – Съвместна изложба на Григор Велев и Стоил Атанасов в Mall of Sofia

May 29, 2015

На 28.05.12 в столичния мол се състоя официалното откриване на съвместната изложба на Григор Велев и Стоил Атанасов „8 ПРЕЗ ДВА ОБЕКТИВА“.  Идеята на двамата автори е да представят, всеки в своя оригинален стил на работа, портрети на известни български и холивудски актьори и сюжети от култови филми.

Джоко Росич, Григор Вачков, Невена Коканова, Катя Паскалева, Антон Горчев, Елена Петрова, Шарън Стоун, Чарли Чаплин, Ал Пачино, Морган Фрийман, Клинт Истууд, Виго Мортенсън и саксофонистa Людмил Георгиев, това са лицата на едни от най- великите и любими актьори и хора на изкуството на нашето време, които можете да видите до 15 юни на етаж +1 в Mall of Sofia.

Вернисаж

Тъй като авторите споделиха, че първия портрет, който единодушно са избрали е на големия актьор Григор Вачков организаторите съвсем естествено поканиха за водещ на събитието обичаната от всички Мартина Вачкова. Вернисажа се превърна във Вечер на българското кино. Гостите имаха възможност да гледат откъси от едни от най- любимите български филми, да отговарят на въпроси свързани с тях и да печелят награди от партньорите на събитието.

За доброто настроение на гостите освен обаятелната водеща се погрижиха и винарна „TODOROFF“, които представиха някои от своите специални вина. Събитието уважиха журналисти и медии, които обърнаха специално внимание на двамата художници.

Photo – Marco De Santis for Art Rental

Изложбата на Григор Велев и Стоил Атанасов „8 ПРЕЗ ДВА ОБЕКТИВА” е част от културния проект на Арт РенталArt Point of Sofia, който започна през септември 2014г. и се развива на етаж +1 в Mall of Sofia. Проектът има за цел да представя съвременни творци в сферата на изобразителните изкуства и фотографията. Двамата автори подготвяха изложбата специално за този проект в продължение на година. Вижте какво казаха Григор Велев и Стоил Атанасов в специално интервю за Арт Аларма / silviapavlova.com

Интервю с Григор Велев и Стоил Атанасов

Кой си ти?

Григор: Аз съм свободен човек с богато въображение. Не се натрапвам и се отнасям деликатно с хората.

Стоил: Роден съм през 1969г. и  живея в Божурище. Сутрин и вечер рисувам портрети, през деня се боря с продажбите на една малка семейна и никому неизвестна немска фирмичка, а през останалото време свиря на бас китара в нашата група с приятели. Скучен живот водя.

Какво си ти?

Григор: Мечтател с неспокойна душа. Картините ми най-добре разкриват моята същност. В тях има много синьо небе…

Стоил:  Артист, заклещен в кожата на шеф продажби.

За какво се бориш?

Григор: Не се боря за нищо. Опитвам се да правя това, което искам и нещата се случват. Благодарен съм за всичко и се радвам ,че ме има!

Стоил: Тук да си сбъдвам мечтите. Да оползотворя  шестица от тотото и да сбъдна и мечтите на моите момичетата от маркетинга. Обичам да усмихвам хората.

В какво вярваш?

Григор: Вярвам ,че доброто и красивото са свързани и тяхното Слънце е любовта. Всичко е хармонично подредено и се вижда в цвете ,снежинка или в очите на любимия ви човек.

Стоил: Вярвам, че един ден ще разбера какво, аджеба, искат жените. От години този въпрос не ми дава мира.  И ми е много забавно.

Какъв искаш да станеш?

Григор: Искам да стана баща.

Стоил: В личен план, с групата ми да подгряваме концерт на Металика на стадиона в Божурище. За строежа на стадион ще използвам печалбата от тотото.

Защо двамата?

Григор: Случи се така ,че това е третата ми съвместна изложба за годината. Първите две бяха в Дупница и Варна с художничката Силвия Павлова. По- добре да се излагам с приятели от колкото сам 🙂

Стоил: Защото ми е най-добрият приятел от училище. От 27 години не сме участвали заедно в изложба. Крайно време беше отново да седнем заедно на един чин. А и класната обеща, че ако се издъним, много здраво ще ни ошамари.

Защо портрети?

Григор: Портретите са на характерни актьори изиграли знакови роли. Вярвам ,че ще изненадат и докоснат емоционално много хора тръгнали да си купят обувки или дънки в мол София.

Стоил: Портретът улавя моментното настроение на човека. В случая това моментно настроение е роля. Спряхме се на силни личности, които по въздействащ начин умеят да пресъздават моментните настроения на персонажите си. И за всеки един от тях може да се направи отделна изложба с ролите, в които е влизал.

Защо в този стил?

Григор: Рисувам в стил сюрреализъм и реализъм ,които ми дават възможност да провокирам и изненадвам. Опитвам се картините ми да докосват емоционално хората и да предизвикват усмивки.

Стоил: Поантилизмът е не толкова популярна техника в импресионизма. Още по-непопулярна е техниката, използвайки само черно, призмата ѝ я прави някак странна.  Всяка точка е оптическа интерпретация на реалните образи и светлината. Техниката е интересна за самите ценители. Приближавайки и отдалечавайки се от образа, го възприемаш по различен начин. Това е омайващото и си залужава усилията и труда.

Защо тук?

Геригор: Мола е необичайно място и зная ,че много хора ще видят картините с периферно зрение ,но други ще се загледат припомняйки си кадри от филми ,мелодии и реплики на любими актьори… Трогателна и леко носталгична изложба!

Стоил: Нетрадиционно място, но с широка аудитория. А и образите от изложбата, познати и любими актьори от малкия или големия екран, са близки до всеки от нас. Затова провеждането на изложбата в мол-а, ще достигне до възможно най-много хора от различни възрасти. Усещането ми е, че ценителите на изкуството са много повече от тези, които влизат специално в галерия.

Какво предстои?

Григор: Каквото ми предложи Вселената ,ще го приеме! Сега живота ми е рисуване ,спорт ,секс ,доста алкохол и храна от време на време…Накрая вероятно ще ми останат рисуването и храна от време на време 🙂

Стоил: Замислям се за серия портрети на Цветанка Ризова и Милен Цветков, че сутрин с тях ми започва деня. Сериозно вече, давате ли си сметка колко силни личности би било добре да се нарисувят? Това са личности, които са оставили траен отпечатък върху нас  и обществото ни: Бригита Чолакова, Вили Казасян, Васил Михаилов, Апостол Карамитев, Йорданка Христова, Вили Цанков, Дядо Добри, Валери Петров….  Колко музиканти, с чиито песни сме отраснали…  Ами възрожденците? Върти ни се една  идея с Гришата,  но трябва да я обсъдим по-сериозно. И така…

Pin It on Pinterest

Share This