През юли 2017 се състоя първата съвместна изложба на Силвия Павлова/ живопис/ и Надя Симеонова / скулптура/. Експозицията беше представена в една от най – популярните изложбени зали в град Тренто, Италия.

Тренто Италия
Площад Дуомо в Тренто, Италия

Тренто е град в Северна Италия и столица на автономна област Трентино – Алто Адидже. Разположен в подножието на Алпите, той предоставя висок стандарт на живот и е важен културен, образователен и научен център в тази част на страната. Средновековния облик на града представлява смесица от италиански ренесанс, немска готика и тиролски елементи.

Изложбата на двете авторки, с български произход, беше разположена в Торе Мирана или „Къщата кула“, която в XVI век е обединена с още няколко сгради в двореца Тун. Именно това е и името на едната от двете и изложбени зали, в която беше представена художествената експозиция. Елегантното пространство, носещо духа на отминали времена и изискана съвременна атмосфера, обедини два творчески подхода, съвсем различни един от друг.

Торе Мирана
Изложбена галерия „Торе Мирана“

 

AL LIMIT е изложба, създадена и вдъхновена от изследванията на един философски въпрос, който се отнася до образа на крайната линия. Авторите съсредоточиха вниманието си върху границата: Силвия Павлова в стремежа си чрез цвят и текстура, Надя Симеонова в изучаването на геометричната форма и движението и в пространството.

 

Откриване на изложба в Италия

Надя Симеонова е художник, който борави с изключително широк спектър на изобразителните, приложни и визуални изкуства. Завършва Национална Гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, а след това и Национална Художествена Академия в София със специалност сценография. В продължение на 18 години тя реализира успешно множество свои сценографски решения за представления в България и Италия. Има вълнуващи постижения в сферата на глинената и дървена пластика. От известно време разработва визуалните си идеи посредством инсталацията. В момента Надя Симеонова работи и живее в Италия и освен уважаван специалист в театралните среди в региона е и преподавател по рисуване и акварел в най – престижното студио за изкуство в Тренто Studio d’Arte Andromeda.

Силвия Павлова / изложба в Тренто, Италия
Силвия Павлова / изложба в Тренто, Италия

„Това пътуване из Италия ми донесе изключително силни и въздействащи емоции и нямам търпение да ги прелея на всички вас чрез картините. Магнетичното излъчване на италианската архитектура, възхитителната природа и грижата за нея ме оставиха с уважение и желание да се върна отново. Замъците, сгушени в дефилето и величествените църкви и катедрали са прекрасни! Съвсем естествено дойде вдъхновението от Венеция за една тематична изложба за венецианския карнавал, който се надявам да видя през февруари. Костюмите на новите женски фигури ще бъдат вдъхновяваща провокация за моята техника.“ – споделя Силвия.

Завърналите се картини ще бъдат представени в София съвсем скоро.