Независимо от това дали сте колекционер или просто ценител на изкуството, добре е да имате предвид стойността на художествените произведения, които купувате. Разбира се водещото винаги е дали една картина ви харесва, дали пасва на дома ви и дали можете да си я позволите. Ако все пак имате интерес домът ви да представя стойностни произведения ще ви дадем малко информация как да подберете бъдещите ви художествени придобивки.

Някои хора имат вродено око за качеството и новаторството в една  картина, но ако не се доверявате изцяло на това или не сте от тези хора можете да разчитате на няколко други показатели.

Ще ви кажем най – общо какво формира цената на едно произведение:

Техника, размер, година на създаване, кой е авторът, дали е има декоративна рамка и често дали картината се предлага на вътрешен или външен пазар.

Техниката

Информацията за картината, която се предлага е важна. Добре е да обърнете внимание с какви бои е рисувана. За най – качествени се смятат маслените бои, затова и маслената живопис има по- висока пазарна стойност. Това не означава, че с други техники като графика, акварел, пастел и акрил не могат да се достигнат изумителни художествени постижения, но често ще забележите, че цените им принципно са малко по – ниски.

списанияАвторът

Дали авторът е млад или вече утвърден, дали е продуктивен и активен в представянето на работата си? Когато разгледате по- старите му неща лесно можете да се ориентирате дали той се развива или буксува на място. Добре е да бъде видимо, че един автор е приел на сериозно своята мисия на творец, а не го прави между другото. Лесно можете да прецените дали този художник развива творчеството си, това е гаранция, че можете да очаквате нови и интересни бъдещи проекти, с които той да стимулира въображението и чувството ви за естетика. Хвърлете поглед над творческата му биография. От кога работи, колко често излага, има ли изяви зад граница, прочетете рецензии за творчеството му от компетентни изкуствоведи, галеристи и журналисти.

Цените

Често пъти авторите са склонни да намаляват цените на своите по- стари произведения и обратно да слагат по- високи цени на новите. Това често се случва не само заради търговския принцип „Нова колекция“, но и поради факта, че повечето творци са емоционално обвързани с работата си. Новите, „пресни“ картини са по – скъпи за автора от тези, които е рисувал отдавна и стоят в депото. Това, в удачен момент може да ви даде чудесна възможност да купите по – стара творба на много добра цена. Разбира се ако не уцелите неговата любима, която е рисувал преди 10 години, и която той най – вероятно никога няма да ви продаде.

Размерите

Съотношението между размер и цена не винаги е фиксирано, но в повечето случаи има такава закономерност – цената върви с формата на картината. По- малките са по- евтини, по – големите – по- скъпи. За България това не е обичайна практика, но има и художници, най – вече излагащи на запад, които в резултат от експертна оценка на лицензирани агенции за оценяване на произведения на изкуството, калкулират цените си на квадратен метър. Разбира се всички знаем за Мона Лиза и малките холандци, при които размер и цена нямат никаква връзка. Но за повечето живи и работещи автори това е един параметър, по който можете да се ориентирате в ценообразуването.

рамки на картини

Рамката

Декоративната рамка също е един от елементите на ценообразуването на художественото произведение. Наличието ѝ оскъпява картината. Разбира се има значение дали тя е от пресована хартия, метал или друго. Ателиетата за рамки предлагат най – често два основни типа рамки, дървени и такива от пластмаса. Дървените рамки са по – качествени, по- скъпи и по – устойчиви на наранявания. Пластмасовите декоративни рамки са по – бюджетния вариант. Поради чудесното качество на принта върху тях с просто око е незабележима разликата с дървените такива. При тях има много голямо разнообразие от цветове, дървени десени, орнаменти и т.н. Тези рамки са и много по- леки от другите и с по – старателно опаковане можете да ги запазите непокътнати при транспортиране. Поради по- ниската си цена имате възможност да представите произведението, без да правите компромиси, в най – подходящата му визия, като например: да сложите паспарту за да отделите картината с допълнителен въздух от рамката, което е доста естетично; да наслагвате няколко вида рамки една върху друга за по- разчупени и креативни решения; да сложите знатната, дебела, ренесансова рамка, която вашата картина заслужава без това да ви вкара в сериозни разходи. Рамката е важна за да придаде завършеност на картината в интериора. Тя е задължителна за някои стилове, за други не е и е добре да бъде съобразена с дървения десен, метала или цветната гама на помещението. Ако са ви необходими такива услуги, препоръчваме ви нашите партньори от Весконти – М в София.

Външен и вътрешен пазар

По отношение на пазара в и извън страната голяма част от авторите запазват двойни стандарти. Това се случва поради голямата разлика в стандарта на живот. Ако цените са съобразени с този в България, на запад те ще се продават много евтино, а от това галериите нямат интерес и авторът губи авторитет пред западната публика. Ако пък държи „западни“ цени рискува да продава доста – по трудно в страната. Все още малко автори у нас могат да си позволят да държат едни и същи цени при различните стандарти и условия на галериите в Западна Европа и САЩ. С повишаване на стандарта на живот в България тенденцията е цените да се уеднаквят.

Разбира се винаги има и шанс да попаднете на млад автор, който е преценил, че изкуството му е достатъчно гениално за да ви стресне с цифри неадекватни на цялостните му показатели и ситуацията на пазара, но знайте, че има художници, със самочувствие, които вярват, че ако те не си повярват достатъчно никой няма да им повярва. Не се стряскайте, а уважете техния порив независимо дали ще си купите картина от тях.

От ателието

Ще ви разкажем малко и за купуването на картини от ателието на автора.

ателие

Често се смята, че авторът трябва да продава по – евтино от ателието си, защото се избягват процентите на галерията, но това не е задължително. Някои автори, предлагат картините в ателието си дори на по- високи цени, отколкото можете да ги намерите в галериите и това е защото някои от тях просто не обичат да се срещат с клиенти и да преговарят за цени. Те са преценили, че има квалифицирани професионалисти, които могат да правят това от тяхно име и да си спестят този дискомфорт.

Ако все пак вашият автор е готов да разговаря с вас, най- голямата полза, когато се свържете директно с него е:

  • Получавате личен контакт.
  • Получавате повече сведения за вашето ново произведение.
  • Получавате варианти за удовлетворение и на двете страни като например, може да ви предложи, други свои произведения, които влизат в бюджета ви или да ви нарисува подобна картина в удачен за вашето пространство размер и отговаряща на вашия бюджет цена.
  • Може да направи добра отстъпка при интерес за повече от една работи.
  • Може да ви предложи репродукция / принт / на търсената картина ако това е възможно.

Сертификати

На запад съществува обичайна практика галериите или самите автори да издават сертификати за автентичност на всяко предлагано произведение. В България това не е разпространено сред авторите, но предстои да бъде наложено като тенденция. Вие е добре да получите един вид документ, подписан собственоръчно от автора, че произведението с определените параметри – заглавие, размер, година на създаване и актуално цветно изображение, е творба именно на този автор и той притежава авторските права за него. Описаните данни, както и подписа на автора трябва да съответстват със същите поставени на самото платно от задната страна на картината. Ако вашата картина, отзад не е описана и подписана така ви съветваме да изискате това да бъде направено. Така показвате отношение към изкуството и най – важното можете да се ориентирате след време за евентуалната и колекционерска стойност.

Купуването и подаряването на изкуство е въпрос на култура и интелигентност. Радваме се, да сме полезни на хора като вас.