В тази статия ще ви разкажем малко за това, картини, с какви сюжети са подходящи за различните помещения във вашия дом. Това, разбира се, е при случай, че харесвате картини със сюжети, защото в различните стилове съществуват и картини без никакъв сюжет, заложен от автора. Това може да се превърне в чудесно предизвикателство към тези от вас с по- богато въображение или да хареса на други, които искат спокойствие без да се налага да мислят върху детайл от обкръжаващия ги интериор. Също така ще ви дадем съвет, какво да имате предвид, когато подарявате картина.

Първо нека с няколко думи да изясним какво е сюжет. За сюжет сте чували най – вече в литературата и киното, но тук ще ви дадем полезни съвети как да обръщате внимание на сюжета на една картина преди да я поставите на стената си. Това е образно казано историята, която картината ви разказва. Тази история е само загатната и оставена на вашето въображение да я развиете или да я развивате по различни начини във времето в зависимост от това как се променяте вие и живота ви. Не е задължително картината да е в определен реалистичен художествен стил за да има сюжет. Във всеки стил вие можете да го откриете загатнат в рисунката. Ето няколко примери за изобразяване на сюжет в различните стилове: реализъм, сюрреализъм, импресионизъм, експресионизъм, сюжет посредством текст, абстракционизъм.

И сега да си дойдем на думата. Какви сюжети са подходящи и какви не за вашия дом?

Няма какво да се заблуждаваме, разбира се, че всичко зависи отново от вас. От вашия вкус, от вашите потребности или вашата смелост да експериментирате. В крайна сметка, не ви препоръчваме да излагате в дома си картини, които не усещате близки по някакъв начин, а просто някой ви е казал, че този автор или това изкуство е модерно. В крайна сметка вие ще живеете с тези картини и те трябва да ви носят настроения и изцяло положителни емоции. Не забравяйте, че всичко има значение на подсъзнателно ниво.

Силно ви препоръчваме да не слагате картини с негативни послания. Ако имате психопатични влечения и кръвта или злото в мистерията ви привлича не можем да ви спрем, но ако имате деца не слагайте подобни картини.

Не ви препоръчваме да излагате в дома си картини с тъмни, подтискащи и неясни фигури, самоубийства, военни действия, стихийни бедствия и други. Има много шедьоври на подобни тематики, които са подходящи за музеи и галерии, но не и да заспивате и да се събуждате ежедневно с тях. Все пак атмосферата във вашия дом е изключително важна за психическото ви здраве, за почивката, за сигурността, комфорта и кондицията ви.

интериор кухня с картини

Нашият съвет е – ако се усещате по – тревожни, тъжни, не ви се контактува много с другите и ви се явяват мрачни мисли и страхове, можете да създадете постоянно присъствие на източник на енергия и да си осигурите необходимата ежедневна доза хармония. Това ще се превърне във вашата мантра, с която ще извикате бъдещото си щастие.

Открийте картината, която изобразява това, към което се стремите – любов, хармонични отношения, романтика, пътешествия в непознати страни. Може би тя провокира вашето въображение в интимни истории или се доближава до ваш скъп спомен от детството или имате нужда от центриране и искате да се вглеждате в писъка на модата – един бял и едни черен квадрат. Важното е да се случи контакта, който да ви изпълва с нещо позитивно.

Сигурно очаквате да прочетете класиката – натюрмортите с плодове – в кухнята, акварела с голо женско тяло – в спалнята,  живописните пейзажи в голям размер – в хола, а в коридора малки формати на графики или фотографии. Това е някакъв стандарт, да, но ние ви предизвикваме да не се боите от разнообразието. Имате възможност да програмирате атмосферата в дома си.

всекидневна интериор

Сложете в коридора картини, които ще ви зареждат с енергия. Не забравяйте, че това ще е последното нещо, което ще видите преди да излезете и денят ви да започне на работа и първото, което ще видите, когато се прибирате уморени. Представете си например градски пейзаж с много светлина и балони реещи се във въздуха. Тази картина положително ще ви подтиква да излизате с нагласа, че навън всичко е светло, позитивно и дружелюбно, независимо, че сме в България и е дъждовна есен.

В трапезарията не слагайте картини, които да ви напрягат по някакъв начин, било то като сюжет или цветни контрасти. При консумирането на храна не трябва нищо да ви изнервя и да ви отвлича вниманието. Храненето е ритуал, не го подценявайте.

В спалнята можете да разчупите голото тяло с рисунки с молив или послания за хармонична връзка като пейзаж с романтичен сюжет. Зависи каква е най – дълбоката ви потребност. Тази стая е специална. Мястото за почивка, за най – съкровените ви мисли и копнежи. Сюжета на картините в нея трябва да ви кара да релаксирате, фантазирате или да чувствате сигурност. Разбира се не изключвайте варианта и за еротични сюжети ако темперамента ви го подсказва.

модерен интериор

В основната част от дома ви – хола или всекидневната, там вече можете да се развихрите с пълна сила. Няма правила. Това е мястото, в което прекарвате основната част от времето си вкъщи. Това е и мястото, което виждат вашите гости и се превръща във вашата визитна картичка. Там можете да се изхвърлите в мащаба, или да избухнете в цветове или да сложите колекционерската си находка или картината, с която се гордеете, че притежавате. Можете да правите периодични промени ако това ви увлича. И да възхищавате гостите си с нови и нови решения.

Купуването и подаряването на изкуство е въпрос на култура и интелигентност. Ако сте решили, че искате да подарите на някого художествено произведение, ето какво ви съветваме да вземете предвид. Какъв е повода за този подарък – дали е сватба, юбилей или нов дом. Това, което искате да пожелаете трябва да бъде изразено в картината по някакъв начин, било то чрез сюжет, позитивна цветна гама или излъчване на творбата. Дали това ще е пожелание за любов с романтичен пейзаж или смела фигуративна композиция, за това ще е важна вашата преценка, какъв тип е човекът, който ще получи този подарък.

По разпространено е, че хората харесват нарисуваните конкретни образи или поне загатнати, независимо дали са на хора, природа, цветя или животни и независимо от стила. Това идва от факта, че повечето хора се чувстват несигурни и объркани, когато не разбират какво има на картината. Някои се лутат из познанията си за стандартните стилове и се чудят с кой световен художник да я оприличат, други казват“ Това и дъщеря ми на пет може да го нарисува“, но истината е, че изкуството не е необходимо да се разбира, то трябва да се чувства.

Ако не сте изкуствовед няма нужда да се напрягате, оставете се на емоцията и тя ще ви поведе по верния път. Все пак не купувате домати, а творчество. Какво излъчва един есенен пейзаж? Един би се натъжил от пожълтелите листа, а друг би се възхитил на пълната кошница с плодове. Всеки може да направи своя избор съобразно това, което му подсказва сърцето.

Във вас е силата да създадете свой свят, в който животът ви да се случи по най – добрия начин.