На 20 октомври в пловдивската галерия „Възраждане“ се откри новата самостоятелна изложба живопис на Силвия Павлова. Заглавието е „Предсказания и залези“. Изложбата беше открита от Красимира Алексиева, автор на поетични книги, над 90 критични есета и такива, разглеждащи творчеството на много художници, с които галерията работи успешно вече 20 години. Заедно със сина си Сим Алексиев, е ръководител на галерия „Възраждане“, към читалище „Възраждане“ в Стария град на Пловдив. Тя е куратор на над 400 изложби на автори от България и чужбина. За културната си дейност двамата, през 2006г. са отличени с наградата – скулптура „Полет над Пловдив“, която се връчва в Ноща на музеите и галериите от КЦМ – Пловдив за най-добра галерия. През 2010г. Галерия „Възраждане“ получава златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Тази награда се дава от Съвет на европейската научна и културна общност с официално представителство в София. През двадесет годишната си история галерията издава множество албуми и каталози на творци.

1Галерия „Възраждане работи със Силвия Павлова вече 10 години. Първата им среща се състои на артизложението „Импресия“ на Пловдивски панаир, където авторката представя свои произведения за първи път в Пловдив. По покана на Красимира Алексиева Силвия започва да излага активно в галерията.

„Предсказания и залези“ е петата и самостоятелна изложба в галерия „Възраждане“. Тринадесет платна, създадени специално за експозицията през 2015г., са изложени на вниманието на пловдивската публика до 09.11. Официалното откриване уважиха интелектуалци от Пловдив и София, както и пловдивски медии. Темите разработени в новите платна на Силвия са естествените за нея женски фигури, разработени по нов начин и пейзажи с реки и пещери.

Авторът споделя: „ Създадох тези платна с много положителна енергия и никакво напрежение в зона на творчески комфорт. Опитах се да разработя фигурите по нов за мен начин, като раздробя елементите на лицата и телата в отделни цветни сегменти. Игнорирах тъй наречения „телесен“ цвят за да избягам от натурата и го оставих като основа на най – декоративните парчета от цялото, изрисувани графично с линии, дантели и шевици. Инспирира ме боди арта – рисунките върху тялото с Хенна в Индия. Татуировките и рисунките по телата за разкрасяване датират от дълбока древност. Още в Египет са били използвани често, както и в Латинска Америка, Индия, Япония, Африка, Индонезия и др. Освен за разкрасяване в татуировките се вписват и много символи, които наричат, пожелават и пазят тялото и духът на нарисувания. Красотата на рисунките и смисълът им ми дадоха основа и паснаха удобно на моето пристрастие към декоративните елементи в картините ми. Техниката отново е маслени бои съчетани с текстилни парчета от всякакви тъкани. Новото, което навлезе в платната като техника е шпаклата, която още се уча да използвам и чистия, равен златен цвят, който се появява като самостоятелни петна в композициите. В последните две години обръщам особено внимание на пейзажа. Главният ми обект е водата. Инспирират ме отраженията и новите пространства, които се получават от тях. Другата ми страст станаха пещерите, в които ме привлича идеята за две и повече пространства и прехода между тях. В последните няколко месеца в спокойните природни картини започнаха бавно, но уверено, да навлизат хора, персонажи и сюжети, но те са по- скоро търсени отколкото случайни. Повечето картини са мечтания за пътувания и собствени пресъздавания за места съществуващи някъде. Някои от картините обаче са спомени, изживяни гледки и състояния. Много обогатяващо за мен в личен и творчески план беше пътуването ми до Израел и Светите места във Витлеем, Йеросалим и Назарет, както и усещането за земята, пясъците и скалите около Мъртво море. Има още много теми, върху които имам желание да работя и с нетърпение чакам възможността да споделя това, което съм създала с повече хора, които надявам се да усетят енергията на платната ми. През януари ще имам възможност да се запозная с публиката в Севлиево благодарение на галерия „Видима“.“

zalezi