За първи път Столична община представя на своя територия изложба на художници, които живеят или работят в столичния район „Младост”. Това е втората изложба, която районната администрация с подкрепата на кмета на района – Д-р Авджиева организира. Първата изложба беше представена през 2014 в зала България. В тазгодишната експозиция подредена във фоайето на ритуалната зала на „Московска” 33 взеха участие творци от няколко поколения с доказани художествени качества: Людмила Поптошева, Симеон Кръстев, Силвия Павлова, Искра Власева, Сашо Младенов, Александър Телалим, Божидар Димитров, Антония Събинска, Емил Понорски и Николай Енчев.
Културната проява се организира със специалното съдействие на г-жа Мария Божкова – началник на протокол и връзки с обществеността на Кмета на София Йорданка Фандъкова. Официалното откриване се състоя на 14 октомври, като изложбата бе открита от д-р Тодор Чобанов – Зам.- Кмет на Столична община, който изяви положителното си отношение към креативността на младостките творци и от активността на културния отдел на община „Младост”. На тази среща между творци и институция бе отчетена и осъзнатата необходимост от политика по отношение на културата и подкрепяне на творческата среда в района. „За Общински културен институт или поне културен център, работим /в администрацията/ повече от година, като вече има заявени инвеститорски намерения на принципа на публично-частното партньорство. Очакваме реакция от страна на СОС и администрацията на Столична община.” – заяви вчера Николай Енчев- главен експерт „култура“ в отдел „ОСДЗКС“ на районната администрация на „Младост”.

ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Людмила Поптошева е трето поколение художник от известния в творческите среди, а и извън тях, род Поптошеви, оставил трайна следа в исторята на българското изкуство. Завършила Националната Художествена Академия, тя разгръща своя талант повече от 40 години, като нейни произведения са притежание на художествени галерии в България и чужбина. Завършила НХА „Н. Павлович“ в класа на проф. Панайот Панайотов, тя се изявява в рисуването на портрети, пейзажи и натюрморти. За творчеството си Людмила разкрива:“Пейзажите ми са подчинени предимно на морска тема. Морето в различни състояния – бурно или спокойно, при изгрев или залез, с лодките на рибарите навътре в безбрежната шир или закотвени на пристана. Не е нескромно, ако кажа, че съм сред малкото маринисти у нас с подчертан реализъм, но пречупен през модерно светоусещане. Ето така виждам и така рисувам водната шир, като се стремя да представя на зрителя запомнящи се внушения.“
Симеон Кръстев е живописец и дългогодишен плакатист на Софийската опера и балет. Обявен е за знакова личност на район „Младост”, и отличен с много наши и международни награди, сред които почетна грамота, Златна карта и Златна значка „За принос към авторитета на европейската култура“ връчени от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога.
Александър Телалим е български художник роден в украинската част на Бесарабия през 1966 г. През 1985 завършва ОГХУ „М. Б. Грeков“ (Одеса). През 1995 г. се премества да живee в България. Негови творби притежават частни колекционери в България, САЩ, Израел, Русия, Япония и в цяла Европа. Произведения на Телалим могат да се видят в изложбените фондове на Измаилската картинна галерия, фондация „Gavrilova“ (Сeн Луи), Кмeтството на Ваймар, Украинското консулство – София, Българското консулство – Ню Йорк и др.
Божидар Димитров е художник роден на 07.01.1952 г. в град София. Любимите му теми са микро и макрокосмосът, структурите на хаоса, фантастични пейзажи и композиции, преведени на абстрактния език на цвета и формата. Участва в множество колективни изложби в страната и чужбина и прави самостоятелни изяви. Негови картини са притежание на частни колекции в Германия, Швейцария, САЩ, Англия, Сингапур, Индия, Кипър и др.
Сашо Младенов работи в област на графиката, иконописта и живописта. Завършил е Национална Художествена Академия -1989г. със специалност графика. Участва в общи и самостоятелни изложби в град Тулуза,Франция,град Лисабон,Португалия,град Рим,Италия,град София-Народно събрание-2001г/2012г.,Лондон, както и в Ирландия, Франция, Италия, Израел, Япония, Испания, Ватикана и много други.
Искра Власева определя себе си като широкоспектърен артист. Темата, която я вълнува в творчеството ѝ през последните години е граничното състояние между сън и реалност, което я събира с Божидар Димитров в съвместен проект наречен „Паралелни светове”. Искра Власева има богат опит в преподаването по изобразително изкуство, рисува стенописи, витражи и живописни картини, които излага у нас и в чужбина.
Емил Понорски е завършил Музикална Академия в София. Приет е за солист в Софийска опера още като студент. Специализирал е в Рим при Борис Христов и във Виена при Оливера Милякович. Лауреат е на конкурса Белведере във Виена. Другата страст на Понорски е рисуването. Неговите портрети са вече добре известни на Софийската публика, която обича лицата на знаковите личности от платната като Стефан Данаилов, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев и др.
Николай Енчев e роден през 1964 г. в гр. Разград. Завършва ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” със специалност – „Живопис”. Работи в областта на живописта, графичната рисунка и графичния дизайн и умело използва компютърния графичен софтуер за художествена реализация на творческите си идеи. Създава семпли композиции с ярък декоративен колорит и непосредствен рисунък. Има самостоятелни изложби в България и в Де Мойн, САЩ. Участвал е в национални и в международни изложби в България, Сърбия, Полша, Франция и САЩ. Негови творби притежават обществени и частни колекции в България, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Франция, Испания и САЩ.
Антония Събинска е млад автор, който обаче има стабилно присъствие във всички изложби организирани от район „Младост”. Нейния богат колорит и пластични форми правят впечатление и радват всяко око с естетически усет.
Силвия Павлова е новото попълнение в творческия колектив, с което затвърдява присъствието на жените – художници. Поканена от Николай Енчев да се включи за първи път в изложбите тя представи три свои платна в техника маслени бои и текстил, които са рисувани през 2014г. Силвия излага свои живописни произведения в колективни изложби в страната и в Европа вече 15 години. Тя има над десет самостоятелни изложби в България. Рисува върху коприна и текстил. Печели няколко награди за живопис и мода. Победител е в международния конкурс за изобразително изкуство „Light as Inspiration“ организиран от Sunflowers International Association for Art & Cultural Exchange в Берлин, Германия.

SO lenta