Какво дава творчеството на всяко дете? Творчеството е изключително полезен помощник на всяко дете в неговото интелектуално и психическо израстване. Освен това то развива моторно двигателния апарат. С четка, молив или ножица детето се учи да прецизира своите движения и развива своята сръчност. В творческите задачи децата се научават да решават проблеми и да прави избор, от това с какъв материал да работи и как да съчетава цветовете. Изкуството развива у децата въображението и помага за тяхното себеизразяване. Чрез него децата се учат да бъдат по- толерантни и да опознаят биоразнообразието и по безопасен начин да се научат да приемат другите хора от различни култури и раси.

Дали чрез своето изкуство детето се учи да пресъздава и анализира по свой начин заобикалящия го свят, или се учи да споделя своя вътрешен? Дали естетиката в вродена, наследствена или се придобива? Дали родителите осъзнават потребността на децата си да творят и къде и как могат да ги насърчат да го правят можете да научите от младата художничка и педагог Поля Иванова ръководител на студио Арт Стихия. Тя има опит в работата с деца в сферата на изкуството вече над 10 години. Интересно е в нейната практика това, че тя обръща внимание на един много важен момент, а именно представянето на това творчество в представителни изложби, които дават чудесен обобщаващ поглед към развитието на малките творци по време на своето обучение и радостта от споделянето с другите. Предоставя възможност на родителите да погледнат по един уважителен начин на талантите на своите деца, да съпоставят сами развитието им спрямо другите да се докоснат до един своеобразен творчески колектив, общност в която се създава изкуство и приятелства.

Първата голяма детска изложба на Арт Стихия се случва през 21013г. в Националния музей „Земята и хората“. Изложбата носи интересното заглавие „Цветно огледало“ и се радва на многобройна публика. Тази година, часове преди най- цветния детски празник 01 юни се състоя новата изложба на малките възпитаници на Поли Иванова. Столичната галерия TOWERS Gallery в търговския център на Софарма събра прекрасните произведения на децата от 149 ЦДГ „Зорница“, ЧДГ „Палави Крачета“ и  студио „Арт Стихия“. „Летящата изложба“ – така нарекоха тази цветна феерия от картини и висящи във въздуха цветни птици, които се спуснаха във вихрени ята из пространството на галерията. Събитието се превърна в празник за малките творци и младата учителка, а родителите изпълниха сърцата си с радост и гордост. Лавина от детска енергия заля залата.

kolaj decai

Поля Иванова е завършила „Сценичен и екранен дизайн“ в НАТФИЗ и „Начална училищна педагогика“ в СУ„Климент Охридски“.

Тя презентира своята дейност и споделя своите наблюдения от работата си с децата в специално интервю за silviapavlova.com

P1180279

Какво ви дава работата с деца?

Работата с деца ми дава  много енергия, много сили, вяра в невъзможното и онова приказно мислене, което на много от възрастните хора им липсва или забравят, че съществува и друга страна на нещата, различна в детското съзнание. Дава ми стимул да се гордея с професията си и да се усмихвам от щастие, заради десетките малки ръчички, които ме прегръщат всеки ден на вратата. Дава ми удовлетвореност и благодарност от възможността да работя с тях и да се забавляваме, защото няма по-хубаво нещо от това, да си обичаш работата и да се чувстваш щастлив от нея.

Мислите ли, че децата отправят послания с творчеството си или просто споделят?

Разбира се, че отправят послание, те са едни малки посланици на щастието, което трябва да стигне до всички зрители, радващи се на техните творби. Всяко едно дете изразява това, което прецени за правилно, с конкретни форми и цветове, които показват неговия свят, без външна намеса, така че искрено се надявам повече хора да успеят да уловят посланието на децата от техните произведения.

Вие, като художник и преподавател, смятате ли, че чувството за естетика се възпитава или е вродено?

Естествено, че се възпитава. Няма начин да се вроди чувство за естетика, ако родителите или средата, в която расте детето не предразполагат към това. Децата попиват всичко което видят и ако не се направи паралел между красиво, стилно и подходящо съчетано, нещата отиват в крайности граничещи с кич, затова  съветвам всички родители, да не пренебрегват чувството за естетика, колкото и маловажно, да им се струва това.

Какви са вашите наблюдения, осъзнават ли родителите нуждата на децата си от изразяване чрез творчеството?

Много искам да отговоря положително на този отговор, но за съжаление много малка част от родителите осъзнават ключовата роля от изобразителното изкуство, в развитието на децата си. Повечето са на мнение, че когато децата са малки не могат да рисуват и приключват темата на разговора до там. Щастлива съм, покрай работата си, че имам възможност да комуникирам предимно с родители, които си дават сметка за всичките ползи, от рисуването, от развитието на фината моторика, от чувството за правилна композиция, цветосъчетания и прецизност. Тези родители усилено полагат грижи за развитието на децата си и са постоянни в това начинание, посветено на изкуството и приятните емоции.

Какво е Арт Стихия?

Арт стихия е името на курсовете по рисуване и приложни изкуства, които организирам  за деца от 4 години нагоре, на няколко места в София. „Стихия“ се заформи като име, от името на  едно от дечицата, с които работя. Нейното име е Стихия и отговаря на 100 процента на динамичния и темперамент и неудържимата и енергия, с която твори. Бях толкова впечатлена от името и и  намерих толкова общи черти между нея и мен, че реших, че това ще е названието на арт-курсовете ми.

Арт Стихия е стихийното вдъхновение на децата и тяхната мощна творческа енергия, с която изразяват себе си, чрез рисуването.

Арт Стихия е  петата стихия, след въздуха, земята, огъня и водата, защото обединява всичко, което съзнанието ни може да сътвори, без ограничения и рамки.

Арт Стихия съм самата аз-хаотична, неспираща и творяща!

Кажете повече за Летящата изложба – каква е концепцията?

Идеята на Летящата изложба е да покаже крайния резултат от творческия процес на децата от изминалата учебна година, по един по-различен и нестандартен начин. Самата изложба акцентира на птиците създадени от малките художници, в цялата им красота и приказност, която само детското въображение може да създаде.

Концепцията за тази ,,Летяща изложба’’ се зароди от паралела, между децата с тяхната волност, непринуденост, смелост и увереност в непостижимото, стремежа да полетят на крилете на вдъхновението, който олицетвориха, чрез своите неповторими триизмерни пластики. Самите птици са изключително красиви и необикновени, като своите автори, затова реших, че трябва да ги представим по възможно на-добрия начин, а именно в летеж, защото само тогава те добиват тази лекота  и истинност, които смятам,че ще постигнем в погледа на всички гости на изложбата.

Какво ви предстои?

Предстоят ми летни курсове по рисуване и приложни изкуства, за всички деца, които биха искали да си оползотворят времето със стойностни и приятни занимания през ваканцията. Надявам се от септември месец за стартирам годната с повече работа, повече деца и дай-боже собствено арт студио.