Уникални хартиени творения оживяха пред възхитените гости на официалното откриване на първата изложба СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО I” от Биеналето за хартиено изкуство в рамките на София Хартиен Арт Фест. Домакини на тазгодишното издание на бианалето са Виваком Арт Хол и Музей за история на София.

„Сподели иновация“ това е тазгодишния девиз на фестивала. Той е тясно свързан с акцента на програмата, а именно дискусията „Иновация.Пространство.Град“, която обръща внимание към глобални нови процеси, които да имат свой собствен път.

Цялостната експозиция носи усещането за елегантност лъхаща от изящните форми, които авторите са успяли да създадат от хартиения материал. Играта на изкуственото осветление, на някои места динамично, на някои статично, придава нотка загадъчност и мистичност на формите и разкрива естетиката на всяко оригинално произведение. Някои от тях са реалистично пресъздадени природни обекти, други са трансформирани в съвсем абстрактни силуети. Инсталациите изразяват философията на своите автори за контакта на формата с пространство и светлина посредством иновативни технологии за рязане и моделиране на хартията. Новите технологии преплетени с духовните процеси случващи се в съвременното общество са основните инспирации на авторите, развили своите концепции във висящи, триизмерни, релефни, вертикални и хоризонтални хартиени инсталации.

Организатор на фестивала е Фондация АМАТЕРАС, взела името на японска богиня на слънцето. Тази година фестивалът стартира с дебют в град Фукуока – Япония, през март, където бяха показани произведения на вече участвали в предишни издания артисти.

kolaj

До 06 юни гостите и жителите на столицата ще имат възможност да разгледат хартиените инсталации на над 100 артисти от над 30 държави. Повече за програмата на фестивала и галериите, в които ще се проведат много интересни експозиции, прожекции, дискусии и демонстрации можете да намерите тук: https://www.facebook.com/sofiapaperartfest