Кампанията се разви през 2007г. в няколко направления – музика; картинна и фотографска изложба; Power point презентация или кратък филм; презентация на традиционни храни, напитки и текстил; презентация на оригинални решения, открития и нововъведения; научна разработка; презентация на младежите на България. Участниците в конкурса бяха между 12 и 35 годишна възраст.

Настоящият заместник министър – прецедател Меглена Кунева – по това време еврокомисар по защитата на потребителите беше инициатора на кампанията с партньори Институт „Отворено общество“ и Асоциация за младежко развитие.

Организаторите споделят, че целта на конкурса е „малките части от пъзела „България“ да бъдат съединени и като едно по-голямо парче пъзел да бъде поставено в картината на Стара Европа.”

Силвия Павлова спечели второ място в раздел „Живопис” с картината си „Начало”, с техника маслени бои върху платно, размер 110 на 65см. рисувана 3 години по- рано. В момента картината се намира в частна колекция в България. Снимки на избраните  и наградени произведения станаха част от представителен СD, който се разпространи в европейските страни като визитна картичка на България и на инициативата.

На официалната церемония по връчване на наградите на инициативата „България – част от пъзела на Европа”, състояла се в парка на Националната Художествена Галерия на жълтите павета, лично госпожа Кунева връчи наградите и приветства победителите.