Нов албум на Красимира Алексиева “Пътят на художниците” 2

Oct 17, 2018

На 16 октомври в Културния център на Радио Пловдив се състоя премиерата на нов албум на Красимира Алексиева / поет, литератор и галерист / “Пътят на художниците 2”, Пловдив ,ИК „Ракурси”, 2018 г.

На това стойностно културно мероприятие залата на радиото беше пълна с приятели и интелектуалци, уважаващи таланта и авторитета на авторката, изграден през години на неуморна работа, ентусиазъм, интуиция и проникновеност за творческия път на съвременния художник и неговото достойно представяне пред публиката. Много от художниците изразиха своята благодарност и присъстваха на официалното представяне на поредния албум от колекцията на галерия Възраждане, който е един своеобразен подарък за тях и признание за тяхното творчество.

Краси, както всички приятели я наричат, сподели, че вдъхновението да пише есета идва, когато се запознае лично и представи творчеството на автора в нейната галерия, когато се почувства докосната от неговата човешка и творческа индивидуалност. Тя обича хората, за които пише, такива каквито те са. Есетата се изливат на един дъх за да останат във времето, за хората, подкрепена и инспирирана да ги издаде, от своя дългогодишен приятел, уважавания български литературен критик доц. Владимир Янев, който и представи нейната книга.

За албума

Луксозното, голямоформатно издание излиза на българския пазар на български и английски език. Състои се от 124 стр. и 276 илюстрации. В него авторката включва свои художествени есета за 26 български творци:

Ангел Герджиков, проф. Анри Кулев, проф. Бисер Дамянов, доц. Владимир Генадиев,
Владимир Пенев, Васил Петров, Григор Велев, проф. Десислава Минчева, Димитър Чонов, Едуард Пенков, Ивайло Димитров, Иван Чакъров, доц. Крикор Касапян,
проф. Мъгърдич Касапян, доц. Милен Джановски, Николай Караджов,
проф. Николай Майсторов, проф. Олег Гочев, Полина Кръстева, доц. Свилен Костадинов, Спартак Дерменджиев, Ставри Калинов, Стефан Балтов, Тони Тодоров, Юлиан Йорданов и Силвия Павлова.

Силвия работи с галерия Възраждане повече от 10 години. “Това е първата галерия от такова високо ниво, която избра да ме представи пред публика и която даде нов старт на развитието ми като художник” – споделя тя.

Ето няколко реда от есето от 2015г. , посветено на Силвия и нейното творчество:

 “Случват се мигове, когато цветовете излизат извън контрола на цялото, но и тогава, като по някаква магия, не ни дразнят и ядосват – и тогава влизаме доброволно в ритъма на тяхната игрова забежка. Понякога, по някакъв странен начин, Силвия извлича цялото благородство, на което са способни ярките бои. Тя го поставя на първия ред и го заставя да пее псалми. Може би този живописен маниер ще се развие в бъдеще по- силно и ще роди нови емоционални моменти в картините.” В допълнение можете да прочетете допълнителен текст ТУК.

За Красимира Алексиева

Красимира Алексиева

Тя е родена в София през 1948 г. От 23 години тя заедно със сина си Сим Алексиев  ръководи галерия Възраждане, към читалище Възраждане в Стария град на Пловдив. За това време те откриват над 500 изложби на български и чуждестранни автори.

Като поет Краси Алексиева има издадени четири стихосбирки: „ Къде ме търсите ”от 1994 г. ИК Хемус, София, „ Бог да бъде там ” от 1998 г. ИК Хермес, Пловдив, „ Свръхскоростно ” от 2007 г. ИК Фабер, Велико Търново и „ Любов на живота “ от 2017 г. ИК Ракурси, Пловдив. През 2014 г. излиза книгата – албум „ Пътят на художниците I “ с есета за деветнадесет български творци. Също така има публикувани есета за художници в списание Европа, дванайсет на брой от 2002 г. до 2009 г.,в алманах „ Света гора “, алманах „ Антимовски хан “ и още много художествени критични есета в над тридесет и пет броя албуми и каталози, издадени от галерия Възраждане, както и национални награди и признания.

Pin It on Pinterest

Share This