Национален пленер “Нарисувани усещания” в Свиленград

Oct 7, 2017

За трета поредна година Общинска Администрация Свиленград организира Национален пленер по изобразително изкуство ”Нарисувани усещания”. Тази стойностна инициатива в областта на културата и творческия обмен представлява част от събитията организирани от общината по повод празника на града, който е на пети октомври. Закриването на тазгодишния пленер се състоя на втори октомври, когато художниците споделиха с публиката своите нарисувани усещания за града и неговата околност. Като израз на внимание от страна на организаторите, авторите получиха грамоти за участието си в пленера, както и по един екземпляр от юбилейния поетичен сборник “Жената – любима и майка” издаден по случай десет годишнината на националния поетичен конкурс. Илюстрациите и корицата на книгата са създадени от художника Бисер Недев – колега, приятел и част от творческата атмосфера на пленера.

Галерията

Изложбата беше представена в емблематичната за Свиленград галерия в турската баня – Арт Галерия Свиленград. Елегантно възстановеното пространство на този паметник на културата събра под своя старинен купол творци от цялата страна. Жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на 18 платна в разнообразни техники, специфични за всеки от авторите. Сюжетите, които те представиха бяха в областта на пейзажа и инспирирани от възхитителните забележителности като: Тракийската гробница при село Мезек, датирана от IV век преди Новата Ера;  Крепостта Букелон при село Маточина построена през IV век от римляните; Средновековната крепост при село Мезек, която е една от най – запазените крепости по нашите земи и разбира се Стария мост над река Марица строен през 1529 година, както и няколкото прекрасни църкви в града.

Гости художници и участници в пленера бяха: Веселин Дамянов, Вили Колева, Божидар Чантарски, Силвия Павлова, Албена Галева, Ангелина Недин, Милена Станков и местните творци Радомира Вълкова и Мая Борисова.

“Едни много специални творци, които ще заинтригуват публиката със своя колорит, свободен творчески подход, ярко авторско звучене и майсторска техника.” – сподели Ивалина Кръстева – Недева – представител на организаторите, съидейник и съратник, най – близък до творците и част от тях, като колега.

Участниците в Национален пленер “Нарисувани усещания”

Силвия Павлова е художник от София.

Мира – Радомира Вълкова е родена през 1972г. в Свиленград, където живее и работи. Първата и самостоятелна изложба се случва през 1991г. И до ден днешен се оказва, че живота на Мира е една изложба. Творбите и не са само върху платна, а и върху хиляди човешки тела. Тя е татуист с дългогодишна практика. През април 2017г. тя излага творбите си в самостоятелна живописна изложба в Арт-галерия Свиленград наречена “Копнеж”. Мистиката и еротиката са основното вдъхновение, което прозира загадъчно от платната на Мира. Те водят към други светове и съкровени желания, които плетат около зрителя паяжина изтъкана сякаш преди хиляди години.

Мая Борисова-NYMPHAEA е родена в град Сливен на 30 април 1996г. Завършва началното си образование в Свиленград. Стартира с участия в конкурси като „България в Европа и моите мечти“ и „Моята зелена мечта за България“. През 2010 год. в град Хасково получава първото си признание за участие в конкурс за дизайн на значка под надслов “Нека доброто започне от теб“, а през 2017 г. в град Сливен получава почетна грамота и второ място за средношколски конкурс на името на Добри Добрев и почетна грамота за участие в конкурса „Нарисувай света на Йовков“. Завършва средното си образование в НХГ „Димитър Добрович“ в град Сливен и прави първата си самостоятелна изложба в Свиленград. Към момента е студентка в НХА, специалност плакат и допълнително се развива в сферата на фотографията, журналистиката и се снима като фотомодел.

Веселин Дамянов е име, което почитателите на изящното изкуство в България и в чужбина познават. Самостоятелните му изложби и участията му в престижни международни експозиции и конкурси у нас и по света са показателни за нивото, достигнато от него в творческото му развитие. Желанието му да бъде различен и оригинален го насочва към създаване на творби в многообразна жанрова посока. Не поставя граници между живописта и графиката, като на моменти цветът се появява в графичните му творби – “Защитено пространство”, “Каприз”, а графични техники – в живописта. Умението му да борави с цвета е овладяно чувство и разбиране, а не просто спонтанно усещане за него. За Веселин Дамянов изкуството е неговото “защитено пространство”, изпълващо го със сигурност, която той предава и на зрителя, за да се чувства защитен и той самият.

Вили Колева е художник от Бургас. Завършила Средно специално художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович” Сливен (НХГ). От 1999 г. до момента е ръководител и арт-педагог в Ателие по рисуване и приложни изкуства към НЧ „Просвета 1927” Бургас. Организатор и участник е в различни формати на изобразителното изкуство за деца – конкурси, фестивали, пленери, биеналета. Организатор на бургаското участие в Световен ден на рисуването от 2012 до 2017 г. включително. Художник на 7 книги с детско и младежко творчество – „Зелено време” с детски стихове и рисунки, поетична антология „Пясъчни лилии и поетичен сборник „Парченце залез между пръстите” на Литературно студио „Митични птици”, сборник с детско литературно творчество „Палавото царство” и дебютните поетични книги на Стоян Тодоров „Разлетяване”, Екатерина Дикова „Звездите са жадни”, Калина Колева „Билет до лятото”.

Ангелина Недин живее и твори в гр. Созопол. Завършва средно образование в художествена паралелка на училище “Св. Св. Кирил и Методий” в град Бургас през 1991 г. През 1998 се дипломира като магистър по живопис в Националната Художествена Академия “Николай Павлович” – София в ателието на проф. Валентин Колев и проф. Божидар Бояджиев. От дипломирането си до сега тя прави 16 самостоятелни изложби в различни галерии в София, Пловдив, Бургас, Созопол и други градове. През годините тя участва в 27 общи изложби, съвместно с български и чуждестранни художници в страната и чужбина. Някои ,от които са международни пленерни изложби в Чехия, Франция, няколко пъти в Турция и България.

Божидар Чантарски е роден в град Бургас, където живее и твори. През 2005г завършва факултета по изобразителни изкуства към ВТУ “Св.Св Кирил и Методий”, катедра графика в курса на проф.Мотко Бумов. До този момент има три самостоятелни изложби в България и участия в общи изложби и творчески пленери из цялата страна. Носител е на Наградите: “Пазител на традициите” 2014 г. в категория “Изобразително изкуство” и “Рицар на четката” 2016. Божидар е брилянтен класически художник с възхитителни умения да пресъздава щрихите на живота в лицата на хората и богатата природа на България, която е негов основен източник на вдъхновение. Картини на автора са притежание на частни колекционери от България, Финландия, Америка, Япония, Русия, Германия и др.

Албена Галева е родена в гр. Плевен, но живее и работи в столицата. Завършва приложни изкуства в гр. Троян, след което учи в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – педагогика на изобразителното изкуство. От 2001г. преподава и се занимава с живопис. През 2013г. е наградена със статуетка и грамота „Учител на годината“. Същата година прави първата си самостоятелна изложба. Участничка е и в международния проект през 2016г. „Картина от мнозина“, където неин ученик печели статуетка „Рицар на четката“. През 2017г. по покана на Г-жа Кунка Бакалова, прави изложба в гр.Карлово. Участничка е и в много конкурси и пленери, а нейни картини красят и внасят уют в множество домове.

Милена Станков работи и живее в София. Тя е завършила Художествена гимназия за изящни изкуства”Цанко Лавренов”- гр.Пловдив. през 1988г и след това Художествена Академия – гр.Белград; специалност Живопис, ателие – проф.Кнежевич. През 1998 се дипломира с Магистърска степен по Живопис в НХА „Николай Павлович”-гр.София; специалност Живопис, ателие – проф.Валентин Колев и доц.Божидар Бояджиев. Участва в колективни изложби в България, Полша и Черна гора. Има три самостоятелни изложби в България и Швеция и работи като преподавател в по рисуване в НПГПФ, гр. София.

Pin It on Pinterest

Share This