Изложба Синьо Безвремие на Силвия Павлова в Пловдив

Sep 11, 2019

На 03 септември в Пловдив се състоя официалното откриване на новата самостоятелна изложба на Силвия Павлова “Синьо безвремие”. След четири години Силвия отново се връща с живописна изложба в галерия “Възраждане”, която преди повече от десет години я представи за първи път като най-младия автор в своя внушителен каталог от едни от най-талантливите и активни артисти в България. Заедно с откриването на тази изложба галерията празнува и своя 24 рожден ден. Поздравяваме ги за тяхната неуморна работа, ценна със своята отдаденост, забележителните изложби и художествени албуми, които се грижат за пазенето на паметта за талантите на нашето време в историята на българското изкуство!

В уютния двор на галерията се събраха ценители и приятели, които споделиха радостта от това събитие. Краси Алексиева разказа, как преди повече от десет години откри Силвия на едно от последните издания на “Импресия”- Пловдивски панаир и за найното развитие като автор през годините: “В новата изложба  определено доминират пейзажите, които след фигуративните ѝ композиции са като нова глътка свеж въздух. Върху платната цветовете се преплитат в див танц. Ярки, неочаквани, но наситени с прелест форми, ловко изградени природни сюжети. Цветност, която очарова сетивата. Не можеш да останеш индиферентен и възприятията ти се подчиняват на силните, бравурни цветови комбинации. Талантът на едно дарование отново намери своя точен и възторжен изказ” – каза тя.

Картините, изложени в тази експозиция са рисувани специално за нея от началото на тази година.

Темата на тази изложба

“Тъй като бях поканена за самостоятелна изява точно сега, когато Пловдив е европейска столица на културата за мен беше важно да представя на българската, но и на международната публика моята България, така че реших във фигуративните картини успях да представя това, което ме вълнува в момента, като разработка на фигурата, преплетена с фолклорната тематика и българските шевици, които по нов за мен начин успяха да се впишат в цялото и да допринесат за излъчването на новите фигури. Също така исках да вкарам елемент в композициите, който да бъде едновременно изчистен и изпълнен. Това ми даде синьото, тези “отвори” в композициите, сякаш те пренасят някъде другаде и губиш представата за реално и отвъдно. Затова и кръстих изложбата така “Синьо безвремие”. Пейзажите, разбира се, се вписаха чудесно в темата за “българското”, защото направих сюжети, които са мои любими забележителни места в България като Сините камъни на Сливен, Деветашката пещера, Пирин планина и чудните къщи на село Лещен. Създала съм тази изложба с много обич и се радвам, че хората я усещат дълбоко и искрено!” – споделя Силвия.

Продължителност на изложбата

Изложбата ще остане в галерия “Възраждане” в стария град на Пловдив до 23 септември.

 

Pin It on Pinterest

Share This