Изложба Градски детайли-градски истории

Oct 25, 2022

Градски детайли-градски истории – една изложба в началото на есента в София.
 
Съвместна изложба между Силвия Пвлова и скулптора Рашо Митев представи галерия Integrated Artists.
 

Идеята

Основната идея зад “Градски детайли-градски истории” е да пресъздаде липсата на граници между крайностите, между противоположностите в нашите възприятия. Тяхната симбиоза отразява крайностите, в които всички ние сме поставени през настоящата 2022 година, създавайки неповторима творческа среда, в която образи, мода и стил се срещат с природа, материя и непринуден изказ, чрез своите малки детайли. За целта двата автора работиха няколко месеца по темата, чрез средствата на съвременното живописно портретиране и геометричната абстракция в скулптирането с камък. Представените оригинални произведения целенасочено си контрастират на пръв поглед, зараждайки у зрителя процес на допълване – споделя Огнян Голев, куратор на изложбата.
 

Рашо Митев

Роден през 1976 в Стара Загора. Има магистърско образование в НХА по специалност скулптура. Живее и работи в красивия родопски град Смолян. Там сред скали и обширни гъсти гори, той намира своите чисти и естествени начини за изразяване чрез скулптурната форма. Има изключително богат опит като съвременен български скулптор с множество участия в групови изложби в цялата страна. Много от неговите скулптури в камък и бронз могат да се видят в частни колекции в цялата страна. Той обожава да следва естествената форма на материала и да работи с изключителна прецизност върху детайла. Окончателното композиционно изпълнение е и фино и натуралистично в своето ръчно изработено съвършенство и органична текстура, формирана в процес на милиони години от историята на планетата.

Картините

Живописните картини, които Силвия ще изложи са изцяло фигуративни. Описва ги като портрети на градски модерни момичета, но в тях прозира и заигравка с авангардната мода. Присъства и неизменното усещане за различни етноси и националности, което е характерно за работата и шрез годините. Серията от портрети е развита в посока изчистване на фоновете, запазване на белия цвят на платното и развиване на графични детайли, тигели и плетеници като усещане за графит. В целия силует на фигурата, както обикновено, Силвия избухва във всевъзможни цветни комбинации и контрасти.
 
“Уникалният й съвременен стил напомня за техниките на модернизма, сецесиона и колоритния наивизъм, винаги докосващ сърцето и носещ радост. Днес той има вече своите хиляди почитатели по цял свят, а новите творби се разпродават веднага след създаването им.” – пише за нея в презентацията на изложбата Огнян Голев, който работи със Силвия в последните година в посока разширяването на пазара за българско изкуство извън границите на България.
 
Серията за сега е от 7 платна, от които в изложбата ще бъдат представени 5. Можете да ги разгледате ТУК

Pin It on Pinterest

Share This